Stoppen of niet? 04 Jun, 2019

Dit betekenen de lampjes op je dashboard

Stoppen of niet?
Je auto is volgepakt en je bent onderweg naar je vakantiebestemming. Halverwege de rit gaat er opeens een lampje branden op je dashboard. Wat moet je nu doen? Direct stoppen en de pechhulp inschakelen? Of kun je nog even doorrijden naar een garage?
Een algemene stelregel is dat je bij een rood lampje moet stoppen. Bij oranje kun je doorrijden maar dan wel zo snel mogelijk naar een garage. In dit nieuwsbericht zullen we bij een aantal belangrijke waarschuwingslampjes aangeven of je moet stoppen of nog even kunt doorrijden naar de garage.


Lampje

Stoppen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Controleer het niveau van de remvloeistof. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel de Wegenwacht om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.
Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, dan direct stoppen op een veilige plaats en de Wegenwacht bellen.
Er is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kun je beter de Wegenwacht bellen!
De olie is te laag. Dit kan ernstige schade aan je motor opleveren, want de olie moet zorgen dat je motor 'gesmeerd' loopt. Olie peilen en zo nodig bijvullen of aftappen. Blijft het lampje toch (rood) branden schakel dan direct de Wegenwacht in en rijd niet verder.
Steeds meer auto's hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto's zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Heb je een lekke band dan kun je zelf het wiel verwisselen. Begin je daar liever niet aan bel dan de Wegenwacht. Zij kunnen je ook adviseren hoe je het systeem kunt resetten.


Lampje

Doorrijden

Brandt dit lampje dan duidt het op een storing in de airbag of gordelspanner. Die doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel heel groot wordt. Ga zo snel mogelijk naar je garage om het airbagsysteem te laten controleren.
Als dit lampje op het dashboard brandt kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga zo snel mogelijk langs bij je garage om na te laten kijken wat het probleem is.
Het acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet je langs de dealer om de dynamo te laten controleren.
Dit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. De uitlaat van je (diesel)auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt voldoet je auto niet meer aan de milieu-eisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen. Ga naar je garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder maar bel de Wegenwacht.
 
Uw browser ondersteund geen lokale opslag.


In Safari, de voornaamste reden hiervoor is de "Privé Browse Modus".
De zoekmachine zal niet goed werken totdat u de privé browse modus uitzet in uw tabbladen overzicht.

Naar website