Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding 04 Jun, 2019

Want jouw vakantie is geen vakantie voor je auto. Die moet vele kilometers hard werken. Wil je pech voorkomen en rode lampjes op het dashboard vermijden? Maak dan je auto klaar voor de vakantie met behulp van de onderstaande tips.

Check het oliepeil

Door regelmatig olie te peilen met deze eenvoudige stappen, houd je de conditie van je motor in de gaten:

 • Peil de olie bij voorkeur als de motor koud is. Laat de motor minimaal 10 minuten afkoelen, mocht je toch onderweg zijn.
 • Zorg dat de auto (zo veel mogelijk) waterpas staat. Zo krijg je een betrouwbare meting.
 • Veeg de peilstok voor het peilen eerst goed schoon, stop hem terug en haal hem er dan weer uit om hem af te lezen. Idealiter staat het olieniveau tussen de twee indicatoren voor het minimale en maximale peil.
 • Vul zeker niet meer olie bij dan het maximumniveau, want te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen komen dan onder te veel druk te staan, waardoor ze kunnen gaan lekken. In het instructieboekje van je auto staat welke olie je nodig hebt.
 • Mors geen olie op de motor of de koelslangen. Gebruik liever een trechtertje.
 • Controleer het waarschuwingslampje van de oliedruk door het contact aan te zetten zonder te starten: het lampje moet nu gaan branden. Na het starten moet het ook weer uit gaan. Wacht nooit met oliepeilen tot het lampje gaat branden; dan kan het al te laat zijn.
Controleer het oliepeil zeker eens per maand, tegelijk met bijvoorbeeld het peil van de koelvloeistof. Moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde.

Controleer de koelvloeistof

Je wilt op de Route du Soleil niet met een oververhitte motor stil komen te staan! Controleer daarom voor vertrek naar je vakantiebestemming je koelvloeistof volgens de volgende stappen:

 • Controleer alleen bij een koude motor (bij voorkeur staat je auto op een egale ondergrond).
 • Het koelvloeistofpeil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante expansievaatje.
 • Moet je bijvullen? Doe dat dan alleen met de door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof (instructieboekje) of vraag bij de garage om een flacon. Voor nood mag er altijd water in; daarna kan je de koelvloeistof het beste zo snel mogelijk laten controleren c.q. vervangen.
 • Mocht je zelf de koelvloeistof willen verversen, zorg dan in elk geval dat het niet op straat belandt. De oude koelvloeistof kan je inleveren bij de Milieustraat.

Breng je banden op spanning

Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor het weggedrag van je auto. Controleer daarom altijd je bandenspanning voor je vertrekt naar je vakantiebestemming.

 • Zoek in het instructieboekje van je auto naar de juiste bandenspanning. Soms vind je die ook aan de binnenzijde van je deur, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf.
 • Stel de bandenpomp in op de gewenste spanning. Controleer je bandenspanning bij voorkeur wanneer je die dag nog niet met de auto hebt gereden of maximaal 5 kilometer hebt afgelegd. De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking; houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
 • Draai het ventieldopje los en sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houdt het mondstuk recht en houdt deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. Je hoort dan een piepje vanaf de pomp.
Wanneer je toch de bandenspanning aan het controleren bent, neem dan ook meteen het reservewiel in de kofferbak mee. Bij sommige auto’s is het reservewiel kleiner dan de rest van de banden. Zo’n zogenaamde ‘thuiskomer’ heeft een veel hogere bandenspanning; kijk voor de juiste spanning in het instructieboekje van je auto.

Periodiek onderhoud laten uitvoeren

Laat een erkend Mazda dealer, zoals Autobedrijf Knoop, periodiek het reguliere fabrieksonderhoud uitvoeren aan je Mazda. Hiermee ben je ervan verzekerd dat je Mazda altijd in een optimale (technische) conditie verkeerd en verklein je de kans op pech.

Mocht je ondanks dit reguliere onderhoud toch pech krijgen dan ben je verzekerd van snelle hulp met de Mazda Euro Service.
Alle voordelen van Mazda Euro Service op een rijtje:

 • Zeven dagen per week, 24 uur per dag door heel Europa
 • 12 maanden dekking
 • Vervangend vervoer (binnen- en buitenland)
 • Zonder kilometer beperking
 • Inclusief pechhulp voor caravans en aanhangers, indien gekoppeld
 • Kosteloos bij fabrieksonderhoud bij de Mazda dealer of erkend reparateur.

Meer over Mazda Euro Service Werkplaatsafspraak inplpannen

 
Uw browser ondersteund geen lokale opslag.


In Safari, de voornaamste reden hiervoor is de "Privé Browse Modus".
De zoekmachine zal niet goed werken totdat u de privé browse modus uitzet in uw tabbladen overzicht.

Naar website