Over ons

Geschiedenis

De familie Knoop is vanaf het begin 20e eeuw een Breukelse familie. Grootvader Huibert Knoop (geb. Lage Zwaluwe 14.03.1894, overl. Breukelen 22.01.1979) kwam uit West Brabant en verhuisde omstreeks 1920 naar Breukelen. Hij was kantonnier bij Rijks Waterstaat en hield toezicht op de kwaliteit van de rijksstraatweg tussen Maarssen en Breukelen. Zijn gezin telde drie kinderen, waarvan alleen de jongste nu nog in leven is: Arie Knoop, oud timmerman en aannemer. Adrie Knoop trouwde met Cor Hoogendoorn, de latere gemeentebode van Breukelen. De oudste zoon van Huibert was Bas Knoop (geb. Breukelen 28-11-1923, overleden Breukelen 6-12-1989). Bas werd boekhouder en belastingadviseur, trouwde te Breukelen op 31-01-1946 met Antje Boellaard (geb Breukelen 22-01-1924, overleden Breukelen 6-10-2009).

Bas Knoop had intussen doorgestudeerd in zijn vak en voldoende praktijkervaring opgedaan om na de oorlog een eigen administratiekantoor te beginnen. Evenals zijn klantenkring groeide ook zijn gezin, waardoor zijn kantoor-woonhuis op den duur te klein werd. Omstreeks 1966 verhuisde Bas met zijn gezin en zijn kantoor naar een dubbel woonhuis, Niftarlakestraat 9 en 11. Daar had vader Knoop tot aan zijn overlijden in 1989 een accountantskantoor. Uit zijn gezin van acht jongens en twee meisjes zijn drie jongens, Huibert, Arie en Hans, gaan werken in het autobedrijf Knoop. Het autobedrijf is dus niet van vader op zoon overgegaan, zoals dat vaak gebeurde.

Huibert is inmiddels niet meer werkzaam in het autobedrijf maar de volgende generatie van de familie Knoop zich al wel gemeld. Jermy (geboren 13-8-1984, zoon van Arie Knoop) werkt nu in Breukelen en Joery (geboren 5-8-1996, zoon van Hans Knoop) werkt bij de vestiging in Maarssen.

Van links naar rechts: Hans, Arie, Joery en Jermy

 

Garage Hereman

In 1968 was de heer F.A. Hereman met vrouw en dochter uit Baarn naar Breukelen gekomen om daar een Esso-servicestation op de Karel Doormanweg te openen. Daar konden automobilisten de motorolie laten verversen en kleine reparaties laten uitvoeren. Er werd na enige tijd ook een benzinepomp en een wasserette aan het bedrijf verbonden. Mevrouw Hereman voerde de administratie.

Arie Knoop (geb. Breukelen 20-08-1953) was inmiddels 15 jaar geworden en woonde bij zijn ouders in de Niftarlakestraat. Hij was sterk geïnteresseerd in techniek. Daarom ging hij in zijn vrije tijd naar de Karel Doormanweg om bij Hereman te kijken en te helpen. Hij bediende de klanten aan de pomp en in de wasserette en kwam ook in aanraking met de werkzaamheden in de garagewerkplaats. De heer Hereman had al snel in de gaten, dat Arie een ijverige leerling was. Hij wilde hem graag in zijn bedrijf hebben. Dit gebeurde dan ook toen Arie klaar was met zijn opleiding aan de Technische School in Breukelen. Hij heeft die opleiding later aangevuld met de nodige vakdiploma’s.

Aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig zochten de Japanse autofabrikanten dealers in Nederland. De heer Hereman zag voldoende mogelijkheden om in Breukelen en omgeving het merk Mazda te gaan promoten. Hij breidde zijn bedrijf uit met een showroom om de nieuwe modellen te tonen en ging zich meer en meer bezig houden met het verkopen van de auto’s. Arie Knoop werkte zich verder op binnen de technische afdeling van het bedrijf. Hij deed zijn werk zo goed, dat hij de leiding kreeg over hele technische afdeling, waardoor de heer en mevrouw Hereman zich meer bezig konden houden met de verkoop en de administratie.
De familie Hereman begon toen na te denken over de verdere toekomst. Dit was voor hen het moment om met Arie de benodigde stappen voor een toekomstige opvolging te bespreken. In de beginjaren van 1980 vierde het merk Mazda hoogtijdagen en bestormde met zeer succesvolle modellen de Europese markt. Ook in Breukelen en omgeving nam de verkoop van de Mazda-modellen sterk toe.

Inmiddels had broer Hans Knoop (geb. 21.11.1965) ook de leeftijd bereikt om zijn handen uit de mouwen te gaan steken. Tijdens de schoolvakanties van de LTS in Breukelen moest er bij Hereman nog wel eens een nieuwe auto gepoetst worden en was er hulp nodig voor de bediening van de benzinepomp. Dus maakte Hans ook kennis met het autobedrijf, waarvoor hij later de nodige vakdiploma’s behaalde.

Mazda-Nederland zag de prima ontwikkelingen van het autobedrijf in Breukelen en wilde dit bedrijf graag als Mazda-dealer in Utrecht hebben. Inmiddels was binnen het autobedrijf het tijdstip van de computers aangebroken. De toenmalige administrateur van Hereman, de heer J.P. Pijpers uit Amsterdam, zag op zijn leeftijd het gebruik van een computer niet zo zitten en dacht erover zich terug te trekken.
De familie Hereman leek het wel wat om Hans Knoop de vaardigheden op het gebied van administratie en autoverkoop te leren. Dan konden zij zelf meer aandacht besteden aan de Mazda-vestiging in Utrecht. Broer Huibert Knoop (geb. 11.07.1949), die na de Mavo op het administratiekantoor van zijn vader werkte, had namens dat kantoor de controle op de boekhouding van het garagebedrijf Hereman.
Deze ontwikkelingen speelden zich af omstreeks 1986, waardoor de gebroeders Knoop een sleutelpositie kregen in het autobedrijf aan de Karel Doormanweg te Breukelen.
 

Garagebedrijf Knoop met ingang van 1 april 1989

Met de opening van de Mazda-vestiging in Utrecht, begon bij Arie nu ook de ondernemerslust te kriebelen. Hij kreeg van de familie Hereman de toezegging, dat hij in 1989 het bedrijf in Breukelen zou kunnen overnemen. Het was inmiddels al zo dat Arie de gehele technische afdeling onder zijn hoede had, dat broer Hans verantwoordelijk was voor de verkoop en administratie en dat broer Huibert vanuit zijn administratiekantoor de financiële gang van zaken in het oog hield.
Arie zag mogelijkheden aan de technische kant en maakte met Hans de afspraak dat hij in eerste instantie het bedrijf over ging nemen en dat, als de samenwerking tussen beide broers goed zou gaan, Hans over twee jaar mede-eigenaar van het autobedrijf zou worden.

Arie had met vader Knoop en broer Huibert de financiële zaken bekeken en zij kwamen tot de conclusie, dat ondanks de economische dip er voldoende groeimogelijkheden waren voor het bedrijf. Met de familie Hereman spraken zij af de overname in april 1989 te laten plaats vinden.

Ontwikkeling van het autobedrijf Knoop

De overname en opening van het bedrijf vond plaats op 1 april 1989. Er waren toen vijf werknemers. Zij stelden vertrouwen in hun nieuwe werkgever en bleven nog lang aan het bedrijf verbonden.
Het autobedrijf was inmiddels zo ingebouwd door de nieuwe woonwijk Silversteyn, dat er geen uitbreiding van de parkeerruimte mogelijk was. Toen moest besloten worden de benzine-activiteiten te stoppen. Het ‘pompeiland van Esso’ verdween, waardoor de klanten van de garage voortaan beter konden parkeren.
 

Succesvolle modellen

Vanaf september 1989 kwam Mazda opnieuw met een serie zeer succesvolle modellen. De Mazda 323 F, 5 deurs met klaplampen, deed zijn intrede. Deze auto was werkelijk niet aan te slepen voor de kopers: de levertijden liepen op tot ruim 1,5 jaar.
De Mazda MX 5 cabrio kwam ook op de markt en deze auto is inmiddels Mazda’s meest verkochte roadstar.
In 1991 kwam de klapper met de Mazda 626 waarvan er in iedere straat in Breukelen en omgeving wel een paar te vinden waren.
 

Groei van het bedrijf

Het klantenbestand groeide enorm en waar ooit vier mensen werkzaam waren, moesten nu twaalf mensen het werk doen. Aangezien de broers Arie en Hans ieder hun eigen afdelingen hadden, maar de gezamenlijke interesse bezaten om het voor de klant zo comfortabel mogelijk te maken, behaalde het bedrijf jaar op jaar een klanten-tevredenheids-prijs. Het hele personeelsbestand mocht delen in dit eerbetoon, waar ze zich gezamenlijk voor hadden ingezet.
 

Op zoek naar een nieuwe locatie

De plaats Maarssen was inmiddels zo gegroeid, dat ook hier een Mazda-dealer moest komen. De hoge kwaliteit van autobedrijf-Knoop was de Mazda-importeur niet ontgaan en die zou dit bedrijf graag naar Maarssen verplaatsen.
De broers Knoop overwogen, dat de vestiging Breukelen veel te klein geworden was om daar goed te kunnen werken en de inmiddels gegroeide klantenkring optimaal te bedienen. Zij zagen beiden voldoende mogelijkheden om een uitbreiding te realiseren. Het viel echter niet mee in Maarssen een geschikte locatie te vinden: de beschikbare ruimte was of te klein of veel te groot.
Via de locale dealervereniging kwamen de gebroeders Knoop in contact met de gebroeders Roeleveld en de gebroeders Van Ekris, die ook op zoek waren naar een andere locatie voor hun automobielbedrijven. In 1995 werden de eerste onderhandelingen gestart met de gemeente Maarssen en met de projectontwikkelaar van wie het terrein aan de Kometenweg was. Van Ekris koos uiteindelijk voor een locatie aan de andere kant van de weg ten zuiden van dit terrein, maar de gebroeders Roeleveld en de gebroeders Knoop gingen een langdurig traject in met de gemeente en de projectontwikkelaar. Uiteindelijk kon er dan in 2000 begonnen worden met de bouw van hun autobedrijven.
Het resultaat is inmiddels te bewonderen aan de Kometenweg: er is een zee van ruimte en het bedrijf voldoet aan de allerlaatste eisen.
 

De vestiging in Breukelen blijft open

Aangezien de wortels van de familie Knoop in Breukelen liggen, was en is er geen sprake van dat zij het autobedrijf in Breukelen zouden sluiten. Dat hield wel in, dat er meer personeel werkzaam zou zijn in de twee bedrijven en dat de bedrijfsleiding meer ondersteund moest worden met cijfers.
Broer Huibert was inmiddels financieel directeur en twee dagen per week werkzaam voor het Autobedrijf-Knoop.
Er waren in het begin de voor ieder bedrijf bekende opstartproblemen. De klanten moesten wennen aan veel nieuwe gezichten en dus ook aan andere manieren van benaderen. Na het schuiven van personen van het ene naar het andere filiaal en het opvullen van de ontbrekende functies, zijn beide bedrijven nu klaar voor de toekomst.
 

Ontwikkelingen na 2006

In januari 2011 werd het bedrijf in Maarssen getroffen door een brand in de showroom en was de showroom een half jaar verplaatst naar het oude pand van Autoheer in Maarssen. In september werd de vernieuwde showroom feestelijk in gebruik genomen. Tegelijkertijd werden de mogelijkheden van de beide vestigingen tegen het licht gehouden en werd de keuze gemaakt om in Breukelen nog meer als universeel autobedrijf te gaan opereren en in Maarssen werd het dealercontract van Chevrolet ondertekend. Daarnaast werden de activiteiten van de Mazda-dealer in Utrecht overgenomen waardoor het bewerkingsgebied fors uitgebreid werd.
 

Tevreden klanten

Dat de oude, maar ook de nieuwe klanten het naar hun zin hebben, bewijst de inmiddels jaarlijks door het bedrijf behaalde Star Award, een prijs die uitgereikt wordt aan de dealer die op het gebied van verkoop, service, kwaliteit en organisatie gedurende het jaar als hoogst scorende binnen de Nederlandse dealerorganisatie uit de bus komt.
Tot slot spreken de gebroeders Knoop de hoop uit, dat bij alle veranderingen in de afgelopen jaren, de huidige en toekomstige klanten zich in onze bedrijven zullen thuis voelen.

Je wordt echt als klant behandeld en niet als één van de zovelen.
Geurt
Maarssen

Ons team

Maak kennis met onze collega's.

Directie

Image
Hans Knoop

Hans Knoop

Directeur

Verkoopafdeling

Image
Joery Knoop

Joery Knoop

Afleverspecialist
Image
Frank Slagter

Frank Slagter

Assistent adviseur
Image
Sam Mohamoud Ali

Sam Mohamoud Ali

Adviseur
Image
Radjen Mohes Singh

Radjen Mohes Singh

Adviseur

Service & Werkplaats

Image
Daphne Reijmerink

Daphne Reijmerink

Service adviseur/ administratie / P&O
Image
Corina Reijnders

Corina Reijnders

Receptioniste/gastvrouw
Image
Arnold van Maarseveen

Arnold van Maarseveen

Service adviseur
Image
Esther Spruijt

Esther Spruijt

Magazijnmedewerkster
Image
Henk Lautenbach

Henk Lautenbach

Leidinggevende serviceafdeling
Image
Cynthia Quist

Cynthia Quist

Leerling technicus
Image
Cor van Zuidam

Cor van Zuidam

Technicus
Image
Frank de Bruin 2

Frank de Bruin

Technicus
Image
foto van een Mazda Monteur bij Autobedrijf Knoop Maarssen

Recep Özkurt

Technicus

.

Bij Knoop autobedrijven staan wij voor
Behulpzaam, Betrouwbaar
Deskundig, Duidelijk
Flexibel

Hoe kunnen we je verder helpen?